31 рік тому Україна, нарешті, здобула незалежність, та мабуть не всі українці до кінця усвідомлювали її ціну. Історичні події кінця 2013-2014 років, Революція Гідності, війна з російською агресією спочатку на сході України, а потім повномасштабне вторгнення на всю територію нашої держави, змінили свідомість народу і ставлення людей до Батьківщини. Більшість українців зараз чітко усвідомлюють важливість захисту національних інтересів, територіальної цілісності та суверенітету держави, а також важливість усіх небайдужих свідомих громадян, хто зброєю чи інтелектом, сумлінною працею, волонтерською роботою забезпечують захист і розвиток держави, вболівають за її долю і подальше майбутнє.1

В 2014 році Президент України підписав Указ, яким встановлювався День захисника України - свято, яке щорічно відзначається 14 жовтня з метою вшанування  мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві. 

Дата 14 жовтня вибрана не випадково: ще цього дня відзначається християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, в 1942 році офіційно було створено УПА, а у 1999 році був встановлений День українського козацтва.

2 З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Саме на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі. Образ козака як українського лицаря і захисника рідної землі близький кожному українцю, адже хто як не козаки, демонстрували найбільшу відданість Батьківщині та готовність її боронити.

Вже у ХХ столітті козацькі традиції боротьби за незалежність України наслідували вояки Армії Української Народної Республіки та Української 3 повстанської армії. Тому днем офіційного створення УПА у 1942 році було обрано свято Покрови. Цьогоріч ми відзначаємо ювілейну 80-ту річницю створення УПА. Ця військово-політична формація українського національно-визвольного руху прагнула відновити українську державність у час, коли світ був охоплений Другою світовою війною, а на землях України два тоталітарні режими - комуністичний і нацистський - коїли масові злочини. Радянський режим зумів у свідомості багатьох затаврувати упівців як "посібників нацистів". Сьогодні на цих радянських пропагандистських штампах росія будує свою пропаганду, звинувачуючи українців у нацизмі лише за прагнення мати незалежну державу і готовність відстоювати її. 

Зараз Збройні сили України воюють із тим же ворогом, з яким вела боротьбу УПА. Усі пам'ятні дати 14 жовтня поєднують боротьба за державність проти московського режиму і тяглість військових традицій. Таким чином, 14 жовтня давнє героїчне минуле України тісно переплітається з героїчним теперішнім, коли розпочата у 2014-му війна, а потім повномасштабне вторгнення спонукали сотні тисяч українці узяти до рук зброю і стати захисниками.

 З минулого 2021 року назва свята була змінена на День захисників і захисниць України, щоб наголосити на важливості ролі жінок у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність країни.

 З моменту заснування Дня захисників та захисниць України дехто не зовсім зрозумів його суть. Хтось сприйняв його як якийсь дублікат російського "23 фєвраля", свято всіх чоловіків та хлопчиків на противагу 8 березня, на яке дарували стереотипні чоловічі подарунки. А хтось не сприйняв взагалі і продовжував вітати у соцмережах з Днем захисника Вітчизни 23 лютого.

Сподіваємося, що цього року, нарешті, всі зрозуміють, хто наші захисники. Перш за все, це воїни наших Збройних сил України та формувань територіальної оборони, чий подвиг назавжди залишиться взірцем патріотизму, мужності й самопожертви; волонтери і медики, правоохоронці та активісти, які самовіддано служать українському народу та готові боронити рідну землю ціною власного життя. 14 жовтня задумувався саме як день вшанування тих, хто боронить наші кордони в російсько-українській війні. 4

Не кожен чоловік зараз воює, і не кожен, хто зараз воює - чоловік. Тому давайте правильно усвідомлювати зміст свята і правильно його називати - День захисників і захисниць України. 

24 лютого путін розпочав повномасштабну війну, заявивши, що Україна фейкова держава, а українців немає як нації. Вже восьмий місяць ми аргументовано доводимо, що це не так. Ще рік тому лише 8 з 10 українців ідентифікували себе насамперед громадянами України, сьогодні таких 10 з 10. У війні російську армію перемагає українська армія плюс тероборона, плюс добробати, плюс партизани, плюс волонтери, плюс незламна колективна воля самоорганізованих спільнот. Хтось волонтерить, хтось допомагає фінансово, хтось в інформаційному спротиві. Кожен із нас може докласти зусиль на своєму рівні, щоб захищати територію, культуру та громадян нашої держави.

Для українців сьогодні слова "захисник" і "захисниця" - не формальність чи красива фраза. Після 24 лютого 2022 року захист всіх цивільних громадян України дається неймовірно дорогою ціною життів наших оборонців. Тож давайте згадаємо сьогодні усі покоління борців за волю України, віддамо шану всім загиблим, виявимо повагу живим захисникам і захисницям!